Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır?

Paylaş


Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır?

Motivasyon mektubu yazmak istiyorsunuz fakat nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız… Ya da motivasyon mektubu nasıl hazırlanır? Motivasyon mektubu nasıl olmalı? Gibi sorularınız varsa kesinlikle doğru adrestesiniz!

Bu yazımızda motivasyon mektubu konusunda hiçbir bilgisi olmayanlara veya daha önce yazdığı motivasyon mektubunu geliştirmek isteyenlere hangi adımları izlemeleri gerektiğini açıklayacağız.

Biliyoruz ki, bir çok kişi motivasyon mektubu örneği arıyor ve bu konuda desteğe ihtiyaç duyuyor. Bu yazımızda farklı yerlerde gördüğünüz motivasyon mektubu örneklerinden farklı olarak size özel bir motivasyon mektubu örneği vereceğiz. Ve motivasyon mektubu örneklerini nasıl örnek almanız gerektiği, asıl önemli nokta belki de burası : )

Motivasyon mektubu nedir gibi temel bir sorudan başlayarak motivasyon mektubunda dikkat edilmesi gereken yazı tipine kadar detaylı anlatım yapacağımız rehberimiz kafanızdaki tüm sorulara cevap olacak.

Motivasyon mektubu nedir?


# Motivasyon mektubu diğer adıyla niyet mektubu; erasmus, avrupa gönüllülük projeleri veya avrupa dayanışma programına başvurularda kullanılan bir yazı çeşididir.

Motivasyon mektubu başvurduğunuz projeye neden katılmak istediğinizi açıkladığınız, karşı kurumun sizi neden seçmesi gerektiğini belirttiğiniz Europass CV kadar önem taşıyan bir yazıdır.

# Başvurulan yerler Europass CV’nizi incelemekle birlikte genellikle motivasyon mektubu projeye seçilmenizde belirleyici rolü oynamaktadır. Özgeçmişinizde büyük değişiklikler yapamasanız dahi iyi bir motivasyon mektubu ile projeye seçilme şansınızı büyük oranda arttırabilirsiniz.

Motivasyon mektubu yazmaya başlamadan önce bilinmesi gerekenler


1- Motivasyon mektubunu kendiniz yazmalısınız, size ve başvurulan kuruma özel olmalı. Başvurduğunuz yere onlarca belki yüzlerce kişi başvuruyor olabilir. Aradan sıyrılmak ve öne çıkmak için yapmanız gereken öncelikle özel olmak.

Yazımızda vereceğimiz örneği, yalnızca örnek olarak incelemeli ve kendinize göre yorumlamalısınız. Yazıda bulunan diğer bilgiler ile kendi yolunuzu çizebilirsiniz. Bire bir aynısını kopyalamanızın sonuç vermeyeceğini şimdiden belirtelim.

2- Tek bir motivasyon mektubu yapısı yoktur. Motivasyon mektubunun ikinci paragrafında programı övün, üçüncü paragrafta kendinizi ön plana çıkarın gibi bir sıralama söz konusu değil. Motivasyon mektubunda değinilmesi gerekenlerin sırası bir akademik yapıya bağlı da değil.

Başvurduğunuz projenin beklentilerini nasıl, ne şekilde ve hangi paragrafta göstereceğiniz size ve yaratıcılığınıza kalmış. Paragraf sayısı kısıtlaması yok, kısa ve etkili paragraflar yazmanız daha verimli olabilir. Aşağıda da görebileceğiniz gibi uzun paragraflar göz yorabiliyor.

Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır? - Paragraf Düzeni
Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır? - Paragraf Düzeni

3- Motivasyon mektubunu hangi dilde yazmalıyım? Erasmus projeleri için motivasyon mektubunun dili istisna olmadıkça İngilizcedir. İngilizce motivasyon mektubu yazacak kadar dil bilgisine sahip olmadığınızı mı düşünüyorsunuz?

Motivasyon mektubu yazmak için yüksek düzeyde İngilizce bilgisine ihtiyacınız yok. Başlangıç yada orta seviye bir bilgiyle çok iyi İngilizce motivasyon mektubu yazabilirsiniz. Kısa cümlelerle ve sade bir anlatımla aktarmak istedikleriniz tekrara düşmeden anlatabilirsiniz. 

Çeviri araçları artık eskisinden daha verimli çeviriler yapabiliyor. Kurmakta zorlandığınız cümleler için bu araçları kullanabilir ve farklı İngilizce kalıplarını internetten araştırabilirsiniz.

4- Başvurduğunuz projeyi ve proje sahibi kurumu inceleyin. Motivasyon mektubunu yazmaya başlamadan önce proje sahibi kurumun ilgi alanlarını öğrenmeye çalışın.

Motivasyon mektubunda karşı tarafı etkilemeniz için kendiniz ve başvurduğunuz proje arasında iyi bir bağlantı kurmanız gerekiyor. Projenin faaliyet alanlarıyla aranızda bağlantı noktaları kurun. Motivasyon mektubuna kısa ve öz bir şekilde yansıtmanız gereken noktaları belirleyin. Taslak oluşturun.

Motivasyon mektubu nasıl yazılır?


1- İlk olarak Dear Madam/Sir gibi bir ifadeyle başlangıç yapın, karşıdaki kişinin ismini biliyorsanız direkt olarak ismiyle hitap etmeniz daha iyi olacaktır.

2- Kendinizi ve geçmişinizden kısaca bahsedin. Hangi okulda okudunuz? Kaç yaşındasınız? Sizi hiç tanımayan birine kendinizi nasıl tanıtırsınız? Kısa ve net cümleler kurmaya özen gösterin. Kendinizi tanıttığınız paragrafta bağlantı kurarak kısaca programa neden başvurduğunuzu ilgi çekici bir cümleyle açıklabilirsiniz. Bu şekilde okuyucunun dikkatini ilk paragrafta çekiyoruz.

3- Motivasyon mektubuna başlamadan önce proje konusuyla aranızda kurduğunuz bağlantı noktalarını örnekler vererek açıklayın. Projeye başvurma sebeplerinizi hayatınızdan örneklerle ilişkilendirin.

Nasıl mı? Örneğin, çocuklarla ilgili bir gönüllülük projesine başvurdunuz. Motivasyon mektubunda üniversite hayatınızda katıldığınız sosyal sorumluluk projelerini çocuklarla ilişkilendirin. Daha önceden proje konusu ile ilgili çalışmalar yaptığınızı örnekler vererek açıklayın ve bu alanda gelecekte yapmak istediklerinizden bahsedin, isteğinizi ön plana çıkarın.

Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır? - Sosyal Sorumluluk Projeleri
Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır? - Sosyal Sorumluluk Projeleri

Yalnızca 1 gün katıldım bundan bahsetmesemde olur. Ne gibi bir faydası olabilir? Düşüncesine kapılmayın. 3-4 saatlik katıldığınız bir eğitim veya gönüllülük çalışması bile sizi diğer başvurulardan bir adım ön plana çıkarabilir.

Üniversite hayatınızda bu tarz projelere katılmadıysanız karakteristik özelliklerinizi proje ile ilişkilendirmeye çalışabilirsiniz. Örneğin, çocuklarla vakit geçirmek, onlara bir şeyler öğretmek ve aynı zamanda onlardan öğrenmek size çok iyi geliyor olabilir. Bu gibi ayrıntılar da motivasyonunuzun bir parçası olabilir.

4-  Kurumun yaptığı çalışmalara atıf yapın. 1 veya 2 cümle ile kurumun daha önce yaptığı bir çalışmayı motivasyon mektubunuzun bir parçası haline getirin. Başvurduğunuz yerin sosyal medya hesaplarını veya websitesini 5-10 dakika inceleyerek bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu şekilde ilginizi fazlaca göstermiş olacaksınız.

Örneğin, bir çevre projesine başvurduğunuzu düşünün. Kurumun her sene farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediği Yeşil Çocuk projesini gördüğünüzü ve projeye katılmak istediğinizi yazabilirsiniz. Veya buna benzer bir projede görev aldıysanız bunu belirterek karşı taraf ile aranızda bağ kurabilirsiniz.

5- Daha önce başarılı olduğunuz bir konuyu veya güçlü yanlarınızı ayrı bir kısa paragraf ile açıklayabilirsiniz. Olumlu yönlerinizi ön plana çıkarın. Bunları yazarken kendinizi övgü dolu bir dille anlatmak yerine daha tevazu sahibi bir dille anlatmanız uygun olacaktır. Dengeyi sağlamak önemli : )

6- Basit cümlelerden kaçının. Farklı ülkeleri ve yabancı kültürleri keşfetmeyi çok seviyorum. Gibi basit cümleler kullanmamalıyız. Buna benzer bir ifadeyi başvuranların çoğu kuracaktır. Farkınızı ortaya koymak, işte ben buradayım asıl motivasyon bu demek için motivasyon mektubunda basit cümlelerden kaçıyoruz.

Örneklerinizle zaten farklı ülkeleri ve yeni kültürleri keşfetmek istediğinizi, bu konuda nasıl heyecan duyduğunuzu gösterebilirsiniz. Basit bir cümle ile bunu ifade etmek yerine verdiğiniz örneklerle bu mesajı karşı tarafa geçirmeye çalışın. İletişim aynı zamanda bir mesaj verme sanatıdır. : )

7- Erasmus programına neden katılmak istediğine genel olarak değinebilirsiniz. Programın size katacaklarını sıralayabilir ve aynı zamanda sunacağınız katkıları yazabilirsiniz.

Önemli: Motivasyon mektubunuz bir sayfayı geçmemeli.

8- Görsellik katın, fotoğraflarınızı kullanın. Motivasyon mektubunu okuyan kişi olduğunuzu düşünün. Geçmişini anlatan sade bir yazıyı okumak mı hoşunuza gider? Ya da verdiği örnekleri fotoğraflarla kanıtlayan, sosyalliğini ve enerjisini gerçekten gösteren biri mi?

Karşınızdaki kişiye gerçekten aktif olduğunuzu ve yaptıklarınızı göstermek için fotoğraflarınızı motivasyon mektubunda kullanmanız çok önemli. 1 sayfalık motivasyon yazınızın hemen altındaki sayfaya fotoğraflarınızı yerleştirebilirsiniz.

Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır? - Fotoğraf Kullanımı
Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır? - Fotoğraf Kullanımı

Bir geziden, sosyal bir ortamdan, spordan, katıldığınız proje veya eğitimden, piknikten, kısaca enerji dolu sosyalliğinizi ve katılımınızı gösteren fotoğrafları tercih edebilirsiniz. Motivasyon mektubu örneğinde  telif hakkı olmayan fotoğraf örneklerine göz atabilirsiniz.

9- Motivasyon mektubunu saygı ifadesiyle bitirin. Saygılarımla, saygılarımı sunarım gibi resmi bir ifadeyle motivasyon mektubunu bitirmelisiniz. İngilizcede; Sincerely, Regards, Best Regards kelimelerini kullanabilir ve ardından adınızı soyadınızı yazarak motivasyon mektubunu bitirebilirsiniz.

Motivasyon Mektubu Örneği


Motivasyon Mektubu Örneği
Motivasyon Mektubu Örneği
- Resmi tıklayarak büyütebilirsiniz.-

İlk sayfada yazınızı bitirdiniz ve ikinci sayfada yazınızda verdiğimiz örnekleri destekler nitelikle fotoğraflarınızı uygun bir şekilde yerleştirdiniz. Tebrikler! Fotoğrafsız motivasyon mektubu gönderenlerin büyük bir çoğunluğunu elediniz.

Not: Yukarıdaki motivasyon mektubu örneğini ve farklı yerlerde gördüğünüz motivasyon mektubu örneklerini yalnızca fikir almak amacıyla kullanmalısınız. Yukarıda verilen motivasyon mektubu örneğini birebir kopyalamanız sonuç vermeyecektir.

Yazımızın tamamını okuduğunuzda motivasyon mektubu nasıl yazılır konusunda detaylı bilgiye sahip olacaksınız. Bu bilgileri ve fikirleri yorumlayabilir ve kendinize özel motivasyon mektubu oluşturabilirsiniz.

Motivasyon mektubunu yazdıktan sonra


Yukarıdaki tüm adımlara dikkat ederek motivasyon mektubu yazdık. Peki motivasyon mektubunu yazdıktan sonra ne yapmalıyız? Bazı ince detaylar ile motivasyon mektubumuzu daha okunabilir ve profesyonel bir hale getirebiliriz.

# Grammer hataları: motivasyon mektubunda yazım yanlışlarına izin vermiyoruz. İngilizce motivasyon mektubunuzu tamamladıktan sonra Grammarly sitesinden kolayca grammer hatalarını düzeltebilirsiniz. Grammarly İngilizce motivasyon mektubundaki tüm hataları tek tıkla bulmanızı yarayacak. Diğer İngilizce yazılarınız içinde Grammarly yol gösterici.

Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır? - Grammer Hataları
Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır? - Grammer Hataları

# Yazı fontu ve yazı büyüklüğü: Yazı fontu olarak Times New Roman gibi çıkıntılı yazı fontları yerine daha çıkıntısı olmayan okurken gözü yormayacak yazı fontlarını tercih etmelisiniz. Örnek olarak Calibri yazı fontu daha az gözü yoran çıkıntısız bir yazı fontudur. Fontları biraz kurcalayarak size en uygun yazı tipinizi bulabilirsiniz. Yazı fontu biçimi motivasyonun mektubu okunabilirliği açısından önemli bir etki oluşturuyor.

Yazı fontu büyüklüğünüzü 12px ayarlayarak motivasyon mektubunun okunurluğunu yine büyük oranda arttırabilirsiniz. 12px boyutu akademik yazılarda ve kitaplarda kullanılan yazı boyutudur. Bu boyut insanların genel olarak okuma alışkanlığına uygun bir yazı boyutudur. Bu font büyüklüğü ile motivasyon mektubunuzu okuyan kişiye alışık olduğu yazı tipi boyutunu sunabilirsiniz.

# Satır aralığı: Satır aralığını 1.15 yaparak satırlar arasında yeterli boşluk oluşturabilirsiniz. Bu adım da motivasyon mektubunun okunurluğunu biçim olarak arttıracaktır.

Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır? - Satır Aralığı
Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır? - Satır Aralığı

1.15 satır aralığı ile yazınızın okunurluğunu büyük oranda arttırabilirsiniz. Ek olarak paragraflar arasında yeterli boşluk bırakarak beyaz alan oluşturmayı unutmayalım.

# Kısalt ve göz geçir: motivasyon mektubunuzu tamamladıktan sonra arkadaşlarınızdan fikir alın ve tekrar tekrar okuyun. Gereksiz gördüğünüz yerleri silin veya kısaltın.

Unutmayın hiçbir zaman kusursuz olarak bir yazıyı aynı anda başlayıp bitirmeniz mümkün değildir. Yazdıktan sonra yazıyı okuduğunuzda gözünüze batan kısımlar olacaktır. Bu kısımları yenileyebilirsiniz. Sizin gözünüzden kaçan noktaları ise farklı bir bakış açısıyla okuyacak biri kolaylıkla bulabilir.

# Format: motivasyon mektubu hangi formatta olmalı? Format belirtilmedikçe motivasyon mektubu .pdf olarak gönderilmeli. Kullandığınız word sürümü ile karşı tarafın kullandığı word sürümü farklılık gösterebilir ve bu nadirde olsa sorunlara yol açabilir.

Pdf biçiminde göndererek daha iyi bir görünüm sunabilirsiniz. Word esasında yazı yazma aracıdır, düzenleme araçlarıyla birlikte yazınız görüntülenir. Pdf ise motivasyon mektubunuz açıldığında tam bir okuma deneyimi sunar. İyi bir okuma deneyimi için kitapların web sürümü pdf halindedir word değil.

Ayrıca pdf dosyalarınızın boyutlarını Smallpdf gibi dosya boyutunu küçültme siteleriyle ücretsiz olarak küçültebilirsiniz. İşlemi yaptıktan sonra motivasyon mektubunuzu tekrar kontrol etmeyi unutmayın : )



Umarız Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır | Motivasyon Mektubu Örneği başlıklı yazımızı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımızı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu bizim için fazlasıyla yeterli olacaktır. | @erasmusway

Yorumlar

Ad

Almanya,3,Belçika,2,Belçika Erasmus Projeleri,2,Belçika Gönüllülük Projeleri,2,Birleşmiş Milletler,7,Danimarka,1,Eğitim,6,Erasmus,6,Estonya,1,Fransa Erasmus Projesi,1,Fransa Gönüllülük Projesi,1,Gençlik Zirvesi,1,Google,1,İngilizce,2,İrlanda,1,İsveç,1,İtalya Erasmus Projesi,2,İtalya Gönüllülük Projesi,1,Konferans,1,Motivasyon Mektubu,1,Netflix,1,Polonya,1,Proje,17,Staj,3,Uluslararası,5,UNESCO,6,Ücretsiz,8,
ltr
item
Erasmus Eğitim: Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır?
Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır?
Motivasyon mektubu nasıl hazırlanır? Motivasyon mektubu nasıl olmalı? Gibi sorularınız varsa kesinlikle doğru adrestesiniz! Motivasyon mektubu örneği ve daha fazlası...
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEBBK48e2MdMqtXlcSfy7Iy264TRQdvi7R_m4gnfa7CpjSChA8b7Gcir1-rRltyK0pefH9Yi9fOP5v_8vpBJxLh5WjQ2dq6imEFfybYPp2_rzfinl8EgmKcWJs75IkanqZs8-yf2cZ3rA/s1600/motivasyon-mektubu.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEBBK48e2MdMqtXlcSfy7Iy264TRQdvi7R_m4gnfa7CpjSChA8b7Gcir1-rRltyK0pefH9Yi9fOP5v_8vpBJxLh5WjQ2dq6imEFfybYPp2_rzfinl8EgmKcWJs75IkanqZs8-yf2cZ3rA/s72-c/motivasyon-mektubu.png
Erasmus Eğitim
https://erasmusegitim.blogspot.com/2020/05/motivasyon-mektubu-nasil-yazilir.html
https://erasmusegitim.blogspot.com/
https://erasmusegitim.blogspot.com/
https://erasmusegitim.blogspot.com/2020/05/motivasyon-mektubu-nasil-yazilir.html
true
8641331559707673939
UTF-8
Tüm gönderileri yükle Gönderi bulunamadı Görüntüle Devamını oku Cevapla İptal et Sil By Ana Sayfa Sayfalar Gönderiler Hepsini görüntüle Benzer gönderiler Etiket Arşiv Ara Tüm gönderiler İsteğinizle eşleşen bir gönderi bulunamadınd any post match with your request Ana sayfaya dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık hemen şimdi 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip et Bu özel içerik kilitlendi. ADIM 1: Bir sosyal ağda paylaşın. 2. ADIM: Sosyal ağınızdaki bağlantıyı tıklayın. Tüm kodu kopyala Tüm kodu seç All codes wTüm kodlar panonuza kopyalandı Kodlar / metinler kopyalanamıyor, lütfen kopyalamak için [CTRL] + [C] (veya Mac ile CMD + C) tuşlarına basın İçerik tablosu